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        April 24, 2020 
 
To:  BOCES District Superintendents  

School District Superintendents  
School District Business Officers  
Charter School Leaders 
Title I Coordinators 

 
From: Jason Harmon, Assistant Commissioner 
 
RE:   Flexibility in the Use of Funds Associated with Approved 2019-20 Consolidated 

Applications for ESSA-Funded Programs During District and School Closures due to 
COVID-19 

 
Purpose/Background  
 
Pursuant to Executive Order 202.4, school districts, charter schools, and nonpublic schools were 
directed to close no later than Wednesday, March 18, 2020, as a result of the outbreak of the Novel 
Coronavirus (COVID-19) occurring in New York State. 
 
In response to the mandated closures, the New York State Education Department (NYSED, or “the 
Department”) 
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Fund Source 2019-20 Project Number 
Title I, Part A 0021-20-XXXX  
Title I, Part D 0016-20-XXXX  
Title II, Part A 0147-20-XXXX  
Title III, Part A-Immigrant 0149-20-XXXX  
Title III, Part A ELL 0293-20-XXXX  
Title IV, Part A 0204-20-XXXX  
Title V, Part B 



http://www.nysed.gov/coronavirus
mailto:conappta@nysed.gov
mailto:OBEWL@nysed.gov
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COVID- 19 Questions and Answers – Use of Federal Program Funds 
 
Q1. 

https://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/essa/essaswpguidance9192016.pdf
https://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/essa/essaswpguidance9192016.pdf
https://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/essa/essatitleiiiguidenglishlearners92016.pdf
https://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/essa/essatitleiiiguidenglishlearners92016.pdf
https://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/essa/essassaegrantguid10212016.pdf
https://www2.ed.gov/policy/elsec/leg/essa/essassaegrantguid10212016.pdf
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Q2. Can LEAs implementing Targeted Assistance Programs apply for a waiver to the 
poverty requirement to become a Schoolwide Program? 
 
A2. For 2019-20, LEAs implementing a Targeted Assistance Program for eligible children will 
automatically be granted a waiver to function as a Title I Schoolwide Program, as permitted under 
section 1114(a)(1)(B) of the ESSA. This waiver will allow a school that serves a Title I eligible 
school attendance area in which less than 40 percent of the children are from low-income families, 
or a school for which less than 40 percent of the children enrolled in the school are from such 
families, to operate a Schoolwide Program to best meet the needs of all of their students during the 
school closures. If a school wishes to continue to access this flexibility in the 2020-21 school year, 
the school will need to develop a Schoolwide Program Plan consistent with the requirements under 
section 1114(b) of ESSA prior to the start of the 2020-21school year. 
 
Q3. Will LEAs need to submit a formal waiver request to receive a waiver from the 15% 
carryover limit on Title I, Part A funds?  
 
A3. No, LEAs will not need to submit a formal waiver request to receive flexibility from the 15% 
carryover limit on Title I, Part A funds. A blanket waiver will be issued to all LEAs within the 
state that receive Title I, Part A funds. 
 
Q4. Can Title II, Part A program funds be used to pay for a consultant to create online lesson 
plans for teachers? 
 
A4. No. Title II, Part A program funds cannot be used to pay for a consultant to create online 
lesson plans for teachers. However, Title II, Part A program funds can be used to pay a consultant 
to provide professional development for teachers on the topic of creating effective plans for online 
instruction. 
 
Q5. Can Title II, Part A program funds be used to cover the costs of instructional coaches? 
 
A5. Yes, Title II, Part A program funds can be used to cover the costs of instructional coaches if 
the instructional coaches are providing coaching services. For example, an instructional coach who 
was previously providing coaching during face-to-face meetings with instructional staff can 
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Q7. Can an LEA receive a waiver from the minimum expenditure requirements related to 
the three content areas (Well-Rounded Education, Safe and Healthy Students, and Effective 






